GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

 1. Miért hasznos ez nekem?
 2. Mire számíthatok a tréningen?
 3. Miért éppen heti egy alkalom?
 4. Mi a jó a csoportos foglalkozásokban?
 5. Mennyi idő elteltével érezhető a változás?
 6. Miért velünk?
 7. Mennyivel előbb jelentkezzek?
 8. Érdekelne a tréning, de nem jó a megadott időpont vagy helyszín?
 9. Szükséges-e ismernem a könyvet?
 10. Máshol is láttam ilyet, ki tarthat Beszélj úgy tréninget?

========================================================

Miért hasznos ez nekem?

A tréning eredményeképpen, ahogy a Vélemények menüpontban is olvashatod, alapvetően négy területen tapasztalhatsz kifejezetten szemléletes változást:

 • empátia – a másik szemszögből is látva a mindennapi szituációkat, megismerheted a motivációt is, és jobban átérzed a gyereked (vagy a veled kapcsolatban álló más személy) érzéseit, és mivel elfogadod azokat, újraépítheted a kapcsolatotokat. Hihetetlen élmény vár!
 • türelem – az empátiával együtt jár a türelem, szinte minden résztvevőnktől azt a visszajelzést kapjuk, hogy sokkal türelmesebbé vált a tréning hatására.
 • szemlélet/hozzáállás – megtanulsz másként viszonyulni, a gyerekeidhez, a társadhoz, a főnöködhöz, a kollégádhoz, a szomszédodhoz, sőt önmagadhoz is.
 • önismeret – közvetlenül nem tanítunk erről semmit, de azokon a szituációkon, gyakorlatokon át, amelyeken végigvezetünk, új szemléletmódot tapasztalsz meg, és sokat töröd a fejed. Akár önmagadon is.

Mire számíthatok a tréningen?

Mindenek előtt sok gyakorlatra, szerepjátékra, helyzetgyakorlatra. Igyekszünk minél több szituációban megmutatni, hogyan lehetne másként… semmiképp ne arra számíts, hogy csendesen üldögélsz és jegyzetelsz, mintha ott se lennél… 🙂

Egy csoportba tartozol, ahol megoszthatod a kétségeidet, kérdéseidet, történeteidet. A résztvevőink minden alkalommal kiemelik, milyen sokat köszönhetnek annak, hogy részesei lehettek egy csapatnak, amely együtt, egymást segítve haladt végig a tréning foglalkozásain, sőt néha azután is.

Nem fogunk kész megoldásokat adni, amelyeket „rá lehet húzni” a felmerülő szituációkra. A tréning eredményeként,  olyan szemléletmódot, eszköztárat kapsz majd, amelyből ki tudod választani a számodra és családod számára leginkább megfelelőt, amely segítségével jelentősen javul a szülő-gyerek kommunikáció, olyan formában, amely Téged és a gyermekedet is elégedettséggel tölt majd el.

Mivel minden gyermek – ahogy minden szülő is – más, így az azonos üzenetek gyakran eltérő reakciót váltanak ki belőlük. A cél, hogy Te is megtaláld azokat az eszközöket, amelyek a leghatékonyabbak a családodban, vagy a kapcsolatodon belül.

Miért éppen heti egy alkalom?

Eddigi tapasztalataink alapján úgy látjuk, hogy egy hét – bár nem túl hosszú idő, mégis – lehetőséget ad a számodra, hogy próbára tedd a megismert készségeket, és láthatod azt is, mely módszerek működnek könnyebben, melyek kevésbé. Ennél hosszabb szünet alatt az eddigi tapasztalatok alapján kicsit háttérbe szorul a gyakorlás, a csoportok eddig folyamatosan igényelték az ‘ellenőrzést’.

A tréning előrehaladtával folyamatosan bővül az eszköztár, amely segíti a sikeres szülő-gyerek kommunikációt,  egyre több lehetőség közül választhatsz a mindennapi éles szituációk során, amely önbizalmat ad számodra.

A heti foglalkozások során együttműködő, kreatív csapat tagjává válsz, akik jól érezik magukat együtt és szívesen találkoznak újra hétről-hétre, sőt a tréninget követően is.

Mi a jó a csoportos foglalkozásokban?

A visszajelzések között szinte minden alkalommal első helyen említik a tréningen résztvevők a csoport hatását. Az érzés, hogy nem vagy egyedül, hogy együtt sírsz és nevetsz olyanokkal, akik hasonló problémákkal küzdenek, vagy hasonló kérdések foglalkoztatják őket, és közösséggé is váltok a tréning 8 hete alatt.

A csoportos foglalkozások során ebben a védett környezetben, párbeszédek, szituációs gyakorlatok, szerepjátékok alkalmazásával próbálhatod ki az új  eszköztárad, amely hatékonyan segíti elő, hogy mielőbb próbáld ki mindezt „élesben” is.

A többi csoporttag beszámolója, pozitív élményei és tapasztalatai is segítenek az esetleges nehézségek leküzdésében.

Mennyi idő elteltével érezhető a változás?

Ez nagyban függ attól, hogy mennyire vagy „elszánt” azaz milyen gyakorisággal igyekszel átültetni a gyakorlatba a tréningen megismert eszköztárat. Nagyon fontos, hogy ne csüggedj, ha az első próbálkozásaid nem az általad elvárt eredménnyel járnak. Gondolj bele, Te hogyan reagálnál, ha valaki egyik napról a másikra egészen másként beszélne veled. Hátsó szándékot gyanítanál? Tesztelnéd még egy keveset, hogy ez tartós változás-e vagy csak időleges? Hagyj időt magadnak és a gyerekeidnek is, hogy megbarátkozzatok az “úgybeszéléssel”!

Miért velünk?

Büszkék vagyunk rá, hogy a könyvek és tréningek szerzőpárosa bizalmat szavazott nekünk az e-mailes és telefonos egyeztetések során, és mi lehetünk a Beszélj úgy, hogy érdekelje… és a Testvérek féltékenység nélkül tréningek hivatalos hazai képviselői. A tréninganyagokat a szerzők közreműködésével mi magunk dolgoztuk át, és hoztuk közelebb a hazai igényekhez. Fontosnak tartjuk a magas minőséget a tréningek minden aspektusát tekintve. Mindennapjainkban két gyerkőcünkkel folyamatosan tapasztaljuk a módszer sikerességét, és szeretnénk átadni Neked a lehető legtöbbet a saját, és az eddigi résztvevőink tapasztalatából is. Ha kérdésed van, azt a tréninget megelőzően, közben, és annak lezárultával is felteheted nekünk, azon vagyunk, hogy segítsünk, ha szükségét érzed!

Mennyivel előbb jelentkezzek?

A meghirdetett időpont előtt egy héttel általában lezárul a jelentkezési lehetőség. Ha ezt követően jelentkeznél, kérjük, hogy a jelentkezési lap kitöltése mellett más módon is vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy tájékoztatni tudjunk, van-e még szabad hely az adott csoportban.

Mindenképp tervezd be a naptáradba a tréninget, mivel ez 8 hetes elfoglaltságot jelent, a tréning foglalkozásai 8 héten keresztül heti egy alkalommal zajlanak.

Érdekelne a tréning, de nem jó a megadott időpont vagy helyszín?

Kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot, mivel tréningjeink a fővárosban és vidéken is folyamatosan szervezés alatt állnak, vidékre 10 fős csoport (+ szervező)  szükséges. A szervező részvétele ingyenes! Vagy kérdezz, lehet, hogy éppen egy Neked megfelelő helyen és időpontban már szerveződik egy csoport, ahová csatlakozhatsz!

Szükséges-e ismernem a könyvet?

Alapvetően nem szükséges, a tréningeinken részt vevők közel fele a tréning előtt nem találkozott a könyvekkel, és a módszerről sem hallott, inkább az elérhető eredmény reményében csatlakoztak a csoporthoz. Legfontosabb a motiváció, ez fogja segíteni a gyakorlati alkalmazást.

Máshol is láttam ilyet, ki tarthat Beszélj úgy tréninget?

Kérdezz rá, hogy a tréninget vezető személy rendelkezik-e velünk kötött szerződéssel. Ha nem, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy mit tanulhatsz valakitől, aki nem a jogtiszta úton, a szerzők által elvárt minőségben oktatná a Beszélj úgy módszerét. Az ilyen önkéntes tréningvezetőkkel szemben megtesszük a jogi lépéseket.

A Reneszánsz Kiadóval való együttműködésünk alapján azonban, résztvevőink tőlünk jelentős kedvezménnyel vásárolhatják meg a könyveket, ha valaki a tréning során úgy gondolja, szívesen megismerné őket.