Érzelmi intelligencia alapok

Az EQ készségeink nagyban befolyásolják azt, hogyan látjuk önmagunkat, a bennünket érő kihívásokat, milyen megoldásokat keresünk rájuk és hogyan oldjuk meg a konfliktusainkat vagy működünk együtt másokkal.

Olyan cégekkel dolgozunk, amelyek elkötelezettek, hogy a lehető legjobb körülmények között, a legtöbbet hozzák ki az alkalmazottaikból.

Olyan vezetőkkel, akik saját határaikat is feszegetik, és keresik azokat a megoldásokat, amelyek kiemelkedővé teheti a cégüket.

Olyan HR vezetőkkel, akik meglátják az EQ erejét, és hasznát a munkavállalók motiválása, rezilienciája, hatékonysága és elkötelezettsége terén.

Olyan vállalkozókkal, akiknek szívügyük a vállalkozásuk. Akik tudják, hogy ha fejlődnek, ha tudatosabban hoznak döntéseket, jobban reagálnak helyzetekre, az jelentős mértékben hozzájárul a sikereikhez.

Tudod, hogy

 • mitől lesz egy vezető kiemelkedő és nem csak átlagos? (Igen, van köze az EQ készségeihez, mert használja azokat. Te ismered a saját EQ készségeidet?)
 • hogyan építhetsz fel egy valóban együttműködő csapatot? (Nem, nem a közös bulik érik el ezt a hatást. A csapat minden tagjának erősségeit ismerve összekovácsoljuk őket.)
 • ha már időt fordítasz a megfelelő jelölt kiválasztására és képzésére, mi kell ahhoz, hogy meg is tartsd őket? (Az anyagi ösztönzők csak korlátos ideig motiválnak, és nem akadályozzák meg a kiégést. Az ideális környezet kialakításához is szükség van EQ-ra.)

graph-analysisEgy számítástechnikai vállalatnál elvégzett felmérés szerint, azok az eladóknak jelentkezők, akiket az érzelmi intelligenciájuk alapján vettek fel, 90%-kal nagyobb valószínűséggel teljesítették sikeresen az új alkalmazottaknak tartott tréninget, mint azok, akiket más szempontok alapján vettek fel.

(Hay/McBer Research and Innovation Group, 1997)

leader-of-a-group-with-an-empty-speech-bubbleEgy több mint 300 legfelső szintű vezetővel (15 nemzetközi vállalattól) készített felmérés szerint az érzelmi intelligencia készségek különböztette meg az átlagos vezetőket a legjobbaktól. Ilyen készségek például a csapat irányítás, magabiztosság, vezetői készség, stb.

(Spencer, L. M., Jr., 1997)

iced-coffeeEgy nagy italgyártó cégnél a felvett osztályvezetők 50%-a elhagyta a céget 2 éven belül, többnyire a gyenge teljesítményük miatt. Amikor az osztályvezetők kiválasztásánál elkezdték figyelembe venni az érzelmi intelligencia készségeket az előbb említett arány 6%-ra csökkent.

(McClelland,1999)

executive-managerA Center for Creative Leadership egy kutatásában azt az eredményt kapta, hogy igazgatói szinten az elmaradt teljesítmény elsődleges oka az alacsony érzelmi intelligencia készségekkel függ össze. A három legsarkalatosabb készség: a változások hatékony kezelése, a hatékony csapatmunka, és az emberi kapcsolatok kezelése. Azok a vezetők, akiknél ezek a készségek hiányoztak, nagy valószínűséggel sikertelenek voltak a munkájukban.

real-estate-sales-agentA L’Oreal-nál azok az eladók, akiket érzelmi intelligencia készségeik alapján választottak ki éves alapon átlagban 91,000 USD-ral több forgalmat bonyolítottak le, mint azok az eladók, akiket hagyományos felvételi eljárás alapján alkalmaztak. Ezek az eladók éves szinten több mint 2,500,000 USD-ral növelték a cég nettó eredményét. Ezeknek az eladóknak egyébként a lemorzsolódása is 63%-kal alacsonyabb volt az első évben, mint a hagyományos felvételi eljárás alapján alkalmazott munkatársaiké.

(Spencer & Spencer, 1993; Spencer, McClelland, & Kelner, 1997)

airline-pilotAz amerikai légierő (US Air Force) toborzói kiválasztásánál figyelembe veszik az érzelmi intelligencia készségeket (empátia, boldogság, érzelmi öntudatosság, asszertivitás). Kiderült, hogy a ezeket a készségeket figyelembe véve sokkal biztosabban (3-szor nagyobb eséllyel) meghatározhatóvá vált, hogy kiből lesz sikeres toborzó, illetve ki nem. Ez a kiválasztási módszer évente 3,000,000 USD megtakarítást jelentett a légierő számára. Ezt a kiválasztási eljárást később a fegyveres erők más fegyvernemei is átvették.

(A Government Accounting Office jelentés címe: “Military Recruiting: The Department of Defense Could Improve Its Recruiter Selection and Incentive Systems,”. Ezt a Kongresszusnak 1998 január 30-án terjesztették be. Az információ forrása Richard Handley és Reuven Bar-On)

home-insurance-symbol-of-a-house-on-handsEgy biztosítónál azok az alkuszok, akiknek az érzelmi intelligencia készségeik (önbizalom, kezdeményezőkészség, empátia) alacsonyak voltak, évente átlagban 54,000 USD értékben adtak el biztosítási szerződéseket ügyfeleiknek. Ugyanakkor azok a munkatársaik, akiknek érzelmi intelligencia készségekben erősek voltak, évente átlagosan 114,000 USD értékben kötöttek biztosítási szerződéseket ügyfeleikkel.

(Hay/McBer Research and Innovation Group, 1997)

Ez csak pár példa a sok közül, amelyek alátámasztják, hogy a munkához, illetve a karrierhez mennyire szükséges az intellektuális intelligencia mellett az érzelmi intelligencia is. A jó hír továbbra is az, hogy az érzelmi intelligencia készségek fejleszthetőek.

Megoldásaink:

 • Mire van valójában szüksége a cégnek? – tudományos, egyetemi kutatók által kifejlesztett teszt, részletes kielemzés, és erre épülő képzési stratégia kidolgozása
 • Hogyan segíti az EQ készségeink használata a kommunikációt? – Workshop/tréningnap
 • Mit nyerünk, ha konfliktusaink kezelésében támaszkodunk az EQ készségeinkre? –
 • Hogyan legyünk reziliensek? – Tréning
 • Változásmenedzsment EQ-val – a változások bevezetése mindössze 30%-ban sikeres. Lehet ez másként is!
 • Reziliencia tréning
 • Motiváció és kiégés kezelése EQ alapokon
 • Együttműködés erősítése csapatokon és a teljes cégen belül – erősségek és tehetségek a közös sikerért
 • EQ coaching csomag vezetőknek, egyetemi kutatók által több, mint 60000 résztvevővel kidolgozott tesztekkel

Bővebb információ, ajánlatkérés:

info@ertsunkszot.hu

Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY