Családi Csapatépítés – hatékony megoldások az együttműködéshez

 

Naptar

 

  Dátum: 2017. április 22.

  Időpont: 09:00-15:00

  Helyszín: Budapest, Lurdy Konferencia Központ

 

 

MEGOLDÁSOKAT SZERETNÉL?

Gyerekeink már totyogóként is, aztán  ovis és kisiskolás korban is fel tudják adni a leckét, és elgondolkodtatnak, vajon mi lesz velünk, ha kamaszkorba lépnek? Te pedig ott állsz, és tanácstalan vagy, hogyan tudnád JÓL megoldani a helyzetet.

A legnagyobb nehézség, amikor úgy érzed, hogy erre nincs válaszod, erre nem készültél fel, és most mégis, Te vagy a felnőtt, neked kellene jól helyt állnod.

Próbálkozol, hol jól, hol rosszul sülnek el a dolgok. Van, hogy működik, van, hogy öt perc múlva ugyanott tartotok. Sok mindent elolvastál, volt benne sok hasznos, megszívlelendő, ami egy idő után elkopott, és visszatértek a régi minták.

Ezen a konferencián megnézzük, hol tudunk jó irányban változtatni a visszatérő küzdelmeken, és milyen megoldásokat vethetünk be, hogy szülőként jobban érezd magad a bőrödben, és a gyerekek is tanuljanak olyan készségeket, amelyek folyamatosan segítik őket és a hasznukra lesznek.

Ahelyett, hogy mindig ugyanazokkal a visszatérő problémákkal szembesülj, változtatunk már az elején.

Másként kezded, a gyereked is másként fog válaszolni. Visszatérő problémák helyett hosszú távon is működőképes megoldások jönnek. Ehhez azonban aktív szerepet kell szánnunk a gyerekeknek is!

Ne számíts hangzatos elméletekre, azokat sok hasznos könyvben leírták már. Ez a rendezvény a gyakorlatra fókuszál, működő megoldásokkal, történetekkel fűszerezve, hogy megtudd, másoknak hogyan sikerült!

SalesOldalraBuborekos

 

 

ELŐADÁSOK

Az ovis, kisiskolás korosztályt érintő nehéz helyzeteket és jó gyakorlatokat vesszük végig, kiemelt figyelmet szentelve a gyakorlati megvalósítás lehetőségeinek.

Néhány várható téma:

– Békés reggelek? Nem csak álomkép!

– Százszor mondtad? Legyen a 101 valami más!

– A hiszti csak múlt idő!

– Testvérharcok békepipával

– Mi az, hogy családi kupaktanács?

– Este jó, este jó… és tényleg jó lehet!

– Csökkentett fenyegetés és utasítástartalmú szülő-gyerek párbeszédek

– Tedd karba a kezed – és meg fogsz lepődni!

– Türelemboltot nyitottunk, nagy tolongás várható 😉

Az együttműködésben a szülői minta meghatározó.

Próbáljuk rávenni őket az együttműködésre: utasítunk, pontosan elmondva, mit várunk el tőlük. Fenyegetőzünk, háromig számolunk, megvonásokat helyezünk kilátásba… így egymás után állítva őket jól látszik, hogy általában arra hajlunk, hogy kényelmetlenül érezze magát, és adja fel az ellenállást. És persze közben tudjuk, hogy ez nem az igazi. Ezért jönnek elő ugyanazok a viták újra meg újra. Hasonló a helyzet, ha jutalmazással próbáljuk navigálni a gyerekeinket. Egy idő után a tevékenység értékét veszíti, és mindössze az – egyre növekvő számú – alkudozás alapjául szolgál.

Ám mindaddig, míg nem találunk működőképes mintát a jelenlegi helyett, addig csak futjuk a köreinket,  valódi változás nélkül.

 

ACsapat01

 

A rendezvényre ezúttal kiállítókat is hívtunk, ám mindössze hatan lesznek. Találsz közöttük horgolt szépségeket, angol nyelvű gyerekkönyveket, kézzel készült játékokat, bio sminkszereket, környezetvédelmi mesekönyvet, luficsodákat, és nyári táborajánlót is. (Jön a gyereknap is :))

Az Értsünk szót új kiadványai – A kristálynyaklánc nyomában c. mesekönyv és a Párkapcsolati kártyák is ezen a rendezvényen kerülnek bemutatásra, illetve az Érzelmi intelligencia füzet kamaszoknak szóló változatába is bepillantást adunk.

Ha szívesen eljönnél, de gondot okoz a gyermekfelügyelet, jó hírünk van: 3-12 éves korig várjuk a közösséghez szokott gyerekeket külön teremben, remek programokkal. Szoptató és pelenkázó sarokkal is készülünk.

 

 

KINEK VALÓ A CSALÁDI CSAPATÉPÍTÉS RENDEZVÉNY?

 

ovisokOvisok szüleinek, akik már megtapasztalták, hogy a gyerekek és a szülők érdekei néha eltérnek. Akik már – vagy majd mostantól – tudják, hogy ez nem ellenük irányul, ám ettől még nem egyszerű jól reagálni rá. Akik biztos alapokra építenének, amelyek jól bírják majd az iskolás és kamasz éveket is.

kisiskolasokKisiskolások szüleinek, akik már látják, hogy egyre nagyobb a gyerekeken a felelősség, és érzik, hogy szükség van a hétköznapok szabályok biztonságos, követhető kereteinek meghatározására. Mindezt úgy, hogy abban maradjon helye a a gyerekek aktivitásának is a puszta elvárások helyett. Mert fel akarnak készülni a kamaszkorra. 🙂

 

 

ELŐADÓK/ELŐADÁSOK

 

A CSALÁD, MINT CSAPAT – EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN – dr. Skita Erika

 

Mitől más ez a csapatépítés? Bármely más helyzetben a csapatok összetétele változtatható, a tagok cserélhetőek. Nem így van ez a családon belül.  Így adja magát a kérdés: hogyan működhetne a családod egy csapatként?

Mi fán terem az együttműködés? Hogyan teremtsük meg kiabálás nélkül?

Két nehéz kérdés, hiszen mindenkinek mást jelent az “együtt” és eltérő dolgok miatt szakad a cérnánk is.

Mi segít a reggeli káosz elkerülésében? Hogyan vegyük rá, hogy vállaljon felelősséget otthon vagy az iskolában?

Lépésről lépésre utat mutatunk, a család minden tagjának bevonásával.

Történetek, bevált módszerek a gördülékeny együttműködéshez, a szülői ép elme megmaradásához.

KONFLIKTUSKEZELÉS – AHOGY EDDIG MÉG NEM HALLOTTAD – Turáni Szabolcs

 

Gyakorlati praktikák, amelyekkel a konfliktusos időszakokat is – különböző konfliktuskezelési stratégiák alkalmazásával – sérülések nélkül oldhatjátok meg közösen.

KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS ÉS KÖNYVBEMUTATÓ

 

Beszélgetés az együttműködés és érzelmi intelligencia gyakorlatáról, kapcsolatáról az óvodában, iskolában. – vendégeink óvónők és tanítók.

Mit és hogyan alkalmaznak már a pedagógusok az érzelmi intelligencia témájában? Mit tapasztalnak, hogyan hat mindez a gyerekekre? Mit tudsz mindezekből Te is alkalmazni?

Bemutatjuk A kristálynyaklánc nyomában c. érzelmi intelligencia mesekönyvünket!

A PÁRKAPCSOLAT ÉS HATÁSA A CSALÁDRA – TURÁNI SZABOLCS

 

A szülők párkapcsolatának minősége hat a családban élő gyerekekre. Ugyanez fordítva is igaz, egy párkapcsolatra nagy hatással van a gyermekek születése, beköltözése. Hogyan lehet megőrizni és elmélyíteni a szülők párkapcsolatát a gyermekekkel nehezített akadálypályán?

TESTVÉREK KÖZÖTT – dr. SKITA ERIKA

 

Testvérháború vagy fehér zászló helyett: hogyan lehetnek a testvérek egy csapatban?

Tudjuk, testvérek között néha elkerülhetetlenek a csetepaték. Ítélkezni, döntőbírónak lenni hosszú távon nem csak fárasztó, ráadásul inkább káros, mint hasznos.

A gyerekek konfliktuskezelő készsége és együttműködése a családon belül hatalmas előnyt jelent a külvilágban – már megküzdötték a maguk harcait, olyan készségeket, tapasztalatokat szereztek, amelyek megerősítették az értékeiket, és amelyekkel hasznos tagjaivá válnak bármilyen csapatnak.

Ötletek és javaslatok, hogy megtanítsuk nekik ezeket a készségeket, és jól reagáljunk a kritikus pillanatokban.

 

EQ

ÉRZELMI INTELLIGENCIA

Talán kimondatlanul, ám mindannyian elvárjuk egymástól, hogy használjuk az érzelmi intelligencia készségeinket. Mert ott van mindenben, a kommunikációtól a konfliktusok kezelésén át a legjobb döntések meghozataláig.  Nem véletlen, hogy az óvodától a munkahelyekig mindenütt látszik, hogy használják és építenek rá, avagy nélküle próbálnak továbblépni. És ha már másoktól is elvárjuk, nem árt példát mutatni, magunkért, a gyerekeinkért, az élhetőbb mindennapokért, otthon és munkahelyen egyaránt.

 

kommunikacio

KOMMUNIKÁCIÓ

A kommunikáció adja azt az alapot, amelyre minden kapcsolat épül.  Nem merül ki a kimondott szavakban, és nem ér véget azzal, hogy kimondtuk őket. A megfelelő kommunikációval megelőzhetünk konfliktusokat, megerősíthetjük a bizalmi légkört, és biztosíthatjuk, hogy az értelmezésben se legyenek eltérések. Különböző stílusban, különböző helyzetekben másként kommunikálunk. Melyik a legmegfelelőbb a családon belül?

 

egyuttmukodes

EGYÜTTMŰKÖDÉS

Amikor megvan a bizalom a felek között, és megtaláltuk a legjobb módot a kommunikációra, tovébb is léphetünk az együttműködés felé. Hiszen valahol mindig ez lebeg a szemünk előtt: ne kelljen veszekedve, kiabálva célba juttatni az üzenetet. Hogyan tudjuk megteremteni a feltételeket, mi kell ahhoz, hogy ne azonnali “nem” legyen a válasz bármilyen javaslatunkra? Annál is inkább mert ez a reakció mind a totyogókra, mind a kamaszokra jellemző, érdemes egyszerre megoldani a helyzetet. Hogyan érhető el az együttműködés a szülők között, a szülők és gyermekek között, illetve a testvérek között?

[

testverek

TESTVÉRKAPCSOLATOK

Az együtt élő testvéreknek megvan az a szerencséje, hogy otthon, érzelmileg biztonságos környezetben sajátíthatják el a társas készségeiket. Általában van egy idealizált elképzelésünk a testvérek kapcsolatáról, ám ez a kép túl sokszor nem életszerű. Jó lenne, ha csak akkor avatkoznánk be, amikor az támogató és nem romboló hatással van a kapcsolatukra. Hogyan segíthetjük a testvéreket, hogy a kapcsolatuk kiegyensúlyozott legyen? Mit lehet kezdeni a rivalizálással?

 

parkapcsolat

PÁRKAPCSOLAT

ANYA ÉS APASZEREPEK

Nem véletlen, hogy egy 2010-es kutatás a szülők párkapcsolatát harmadik helyre tette a gyerekek boldogságára ható készségek között.  Szeretnénk megőrizni a kapcsolatunkat, hiszen elég erősnek és fontosnak tartottuk, hogy családot alapítsunk, mégis néha háttérbe kerül. Vannak azonban alapkövek, amelyek ismeretében és azok felhasználásával megerősíthetjük a kapcsolatunkat. Hiszen az, hogy milyen párkapcsolatban élünk, hatással van ránk, és a gyerekeinkre is.

[konfliktus

KONFLIKTUSKEZELÉS

Néha milyen jó lenne elképzelni egy konfliktusok nélküli életet. Nincsenek veszekedések, félreértések, eltérő akaratok, minden egy egység, gördülékenyen… Aztán persze felébredünk, és rájövünk, hogy igazából az a kérdés, hogy a mit kezdünk vele, ha már felmerül. Mert ha ébren vagyunk, akkor biztosan így lesz. Hogyan lehet megelőzni a konfliktusokat egy családban? Ha a megelőzés nem sikerült, mit lehet kezdeni a kialakult helyzettel?

 

 

Vannak nagyon jó könyvek a gyereknevelés témájában, mi is sokat olvastunk belőlük. A könyvek azonban bár remekül leírják az elméletet és a kereteket, nem igazán segítenek abban, hogy az elméleti téziseket hogyan tudjuk átültetni és használni a gyakorlatban. Ez a konferencia a gyakorlatról szól, a családtagok  együttműködésének gyakorlatáról, és azokról a bevált, jó módszerekről, amelyek segítenek abban, hogy az elméletből mindennapos gyakorlat legyen.

Nagyon sok könyvet olvastam már a gyereknevelésről, mit adhat még nekem ez a rendezvény?

Vannak nagyon jó könyvek a gyereknevelés témájában, mi is sokat olvastunk belőlük. A könyvek azonban bár remekül leírják az elméletet és a kereteket, nem igazán segítenek abban, hogy az elméleti téziseket hogyan tudjuk átültetni és használni a gyakorlatban. Ez a konferencia a gyakorlatról szól, a családtagok  együttműködésének gyakorlatáról, és azokról a bevált, jó módszerekről, amelyek segítenek abban, hogy az elméletből mindennapos gyakorlat legyen.

Már részt vettem a Beszélj úgy tréningeteken, maradt még bármi újdonság, amit el tudtok mondani?

A Beszélj úgy vagy a Testvérek féltékenység nélkül tréning átfogó képet és alapot ad a gyereknevelés nagy kérdéseiről, sok hasznos gyakorlattal. A konferencia ennél szűkebb területet ölel fel, kifejezetten az együttműködés, a keretek megállapítása és betartása a témánk. Természetesen érintjük az érzelmi intelligencia és a büntetés/jutalmazás területeit is, mivel ezek szorosan kapcsolódnak hozzá. Ezekben a témákban várhatsz új, gyakorlati és azonnal bevethető ötleteket.

Nem találkoztam még veletek korábban, nincsenek ismereteim a tevékenységetekről. Így is hasznos lehet nekem a konferencia?

Természetesen! Örömmel avatunk be Téged is az érzelmi intelligenciára épülő együttműködés rejtelmeibe. Persze nincsenek itt nagy titkok, csak sok olyan gyakorlat és tapasztalat, amelyeket kipróbáltunk, kipróbálni javasoltunk és beváltak. Hangzatos elmélet helyett a megvalósítás oldaláról nézzük azokat a hétköznapi helyzeteket, amelyekkel te is találkozol és fejtörést okoznak a számodra.

Miért hallgassak rátok, ti tényleg tudtok valami hasznosat adni nekem?

Nagyon sok remek könyv és elmélet látott már napvilágot, hogyan neveljük a gyerekeinket. A mi fókuszunk nem a gyerekeken van, hanem a családon. Úgy gondoljuk, hogy a családnak, mint egységnek kell tudnia jól működni ahhoz, hogy minden tagja boldog lehessen. Két gyermekünk sokat tanított nekünk az érzelmekről, az együttműködésről, a konfliktusokról, a kommunikációról… ahogyan minden más szülőt. Mi megtaláltuk a jól működő és hatékony módszereket, amelyekkel a gyerekek megszerezhetik azokat a készségeket, amelyek hosszú távon boldogabbá tehetik őket, és amelyek segítségével a szülők is képesek kiegyensúlyozottan szembenézni a hétköznapi nehézségekkel. Mi sem vagyunk tökéletesek, ám örömmel tapasztaljuk, hogy amit átadunk a gyerekeinknek – és más szülőknek – az számukra is segítség, és megerősítés.

Mivel jobbak a ti módszereitek mint ha csak szigorúan megszabom a kereteket, és nem hagyom, hogy alkudozzanak?

Mi jobban szeretjük a “közös” dolgokat. A szabályoknak jobban hajlandóak megfelelni ha részük van a meghozatalában. Ha figyelembe vesszük az érzelmeiket, véleményüket egy-egy kérdésben, azzal azt tanítjuk, hogy ők is hallgassanak meg másokat. És hogyan várhatnánk el, hogy hallgassanak ránk, ha mi nem hallgatjuk meg őket? Szó nincs arról, hogy átadjuk az irányítást, arról azonban sokkal inkább, hogy szánjunk aktív szerepet a gyerekeinknek ahelyett, hogy passzív elszenvedőivé (sakkbábuivá) válnának a saját életüknek.

Mi várható a konferencián?

A regisztrációt követően bemutatjuk a kiállítókat, elkezdődnek az előadások: a családról, mint csapatról, az együttműködés lehetőségeiről és akadályairól a mindennapokban, a párkapcsolatról és a testvérek kapcsolatáról.

Mi történik a jegy megrendelését követően?

Kapsz egy visszaigazoló emailt, amelyben minden információt megtalálsz az utaláshoz. Az utalásod beérkezését követően elküldjük a rendezvény regisztrációs pultjánál szükséges belépési kódot, és várunk április 22-én! A rendezvényt megelőzően több levelet is küldünk, amelyben a témával kapcsolatos cikkeinket, videóinkat találod majd. Április 10-ig várjuk a kérdéseidet is, igyekszünk minden választ beleszőni a konferencia előadásaiba.

Még maradt kérdésem!

Találsz egy űrlapot az oldalon, ahol felteheted a konferenciával kapcsolatos kérdéseidet, igyekszünk rá a lehető leggyorsabban válaszolni!

 

Családi Csapatépítés – hatékony megoldások az együttműködéshez” bejegyzéshez ozzászólás

  1. […] konferenciát is szerveztünk az együttműködésről, ennek a videóanyaga is elérhető. Erről ITT találsz bővebb […]

  2. […] ÚJ! KONFERENCIA […]

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.